Podes prosjektblogg

FRBRisering i Koha

Postet den 8. December 2009 | Skrevet av Anne Karine | Ingen kommentarer

Koha har en funksjon som “frbriserer” katalogen ved å vise andre utgaver av verket du har søkt etter.  Når OPACFRBRizeEditions er ON = OPAC will query one or more ISBN web services for associated ISBNs and display an Editions tab on an item’s detail page. Dette er på postnivå – dvs at du får like lange trefflister. Koha bruker faner i postvisningen, noe som gir god oversikt og muligheten til å ignorere informasjonen dersom den ikke er av interesse. Andre utgaver vises under Editions-fanen – ta feks Harry Potter and the goblet of fire (Nelsonville) eller Ut og stjæle hester (Pode).  Alle andre utgaver av boka inkludert lydbøker og  filmatiseringen vises under Utgave/Editions-fanen.

Fra Nelsonville public library

athen500

Fra Podes Koha-installasjon

koha500

Måten FRBR er implementert på gir ikke noen bedre oversikt over det bibliografiske universet ved søk, men man sparer iallefall  noen klikk ved å samle andre utgaver i samme post. En svakhet er at tilgjenglighet til de andre utgavene ikke vises eksplisitt i posten – man må klikke seg inn på hver enkelt post for status.

På Koha developer wiki er det skrevet  en del om “meta-record database scratchpad” som skisserer måter å implementere FRBR i Koha. Dette ser ut til å være en mer omfattende implementering av FRBR enn xisbn-tjenesten. Hvordan det ligger an er ikke godt å si, siden posten ble skrevet av Thomas før han sovnet en gang i 2006 og aktiviteten har vært laber.  Kent State University har et prosjekt gående om å implementere FRBR modellen og skal benytte Koha som basis for det nye systemet. Prosjektet løper til september 2010 og det blir spennende å se systemet prosjektet resulterer i.


Kommentarer

Legg igjen en kommentar