Podes prosjektblogg

Første erfaringer med VuFind

Postet den 5. February 2010 | Skrevet av Anne Karine | 1 kommentar

Etter litt om og men har Pode nå fått installert og testet hvordan VuFind fungerer “ut av boksen”. Lenke til vår installasjon finner du her. Vi er mektig imponert selv med litt rusk i indeksering ved oppstart. Vi har gjort noen eksempelsøk og sammenlignet disse med søk i websøkene til norske biblioteksystemer.

Knut Hamsun Mysterier.

Vi har tatt utgangspunkt i at brukerne er vant med å søke i fritekst på Internett og forventer å få treff på utgaver av romanen Mysterier av Knut Hamsun ved følgende søk Knut Hamsun Mysterier.

Søk i Deichmanske biblioteks katalog (enkelt søk) på Knut Hamsun Mysterier.

hamsun_dbi

I følge det avanserte søket har Deichmanske bibliotek 46 utgaver av Hamsuns Mysterier (avansert søk: tittel= Mysterier og forfatter= Knut Hamsun), men ingen av disse dukker opp i trefflista til det enkle søket.

I følge det avanserte søket har Trondheim 21 ulike utgaver av Hamsuns Mysterier.  Avansert søk  på tittel= Mysterier og forfatter Knut Hamsun gir treff som hvor Mysterier opptrer i tittelen, men som ikke er forfattet av Hamsun.

Søk i Bergen offentlige biblioteks katalog på Knut Hamsun Mysterier

hamsun_bob

Bergen har 14 utgaver av Hamsuns Mysterier (avansert søkevariant som over), de tre som dukker opp i trefflista på det enkle søket er også her.

Selv om Bergen, Deichman og Trondheim alle bruker Bibliofil ser det ut til at websøket oppfører seg ulikt. Av tre søk etter Knut Hamsuns Mysterier er det kun Bergen offentlige biblioteks som gir treff på romanen Mysterier forfattet av Knut Hamsun.

Fritekst søket til Tynset bibliotek (Mikromarc 3) gir treff både på Mysterier av Hamsun og bøker om Hamsuns Mysterier: Knut Hamsun Mysterier

Tynset Mysterier

Mikromarc 3 frbirserer trefflista, dvs at de samler de norske utgavene under en post og du kan utvide lista ved å klikke på det lille + tegnet.

Time bibliotek (Mikromarc 2) Knut Hamsun Mysterier

Gir samme treff som Mikromarc 3, men presenterer ikke treffene frbrisert.

Stavanger bibliotek (Aleph) søk på Knut Hamsun Mysterier

Aleph gir treff både på verket og bøker om Hamsuns Mysterier.

Bibsys søk på Knut Hamsun Mysterier

Bibsys gir også treff både på verket og bøker om Hamsuns Mysterier.

Søk i Pode på  Knut Hamsun Mysterier

Gir 64 treff hvor både Mysterier av Hamsun og bøker om Hamsuns Mysterier opptrer.

Vufind Mysterier

Sammenligning

Fritekstsøk i Bibliofil oppfører seg ikke helt som forventet. Bibliofil søker ikke etter kombinasjon forfatter + tittel i fritekst, men tolker Knut Hamsun Mysterier som frase og leter etter felter hvor denne opptrer.

Et avansert søk i Bergen biblioteks samlinger på Knut Hamsun som forfatter og på tittel  Mysterier gir dobbelt så mange treff som enkelt søk. Postene som returneres i det enkle søket har ikke opplysninger om forfatter i 100 eller 245, men i 760 (ser ut til at dette er flerbindsverk). Hvorfor får man treff på disse og ikke de andre utgavenen av Mysterier?

Postene i treffet fra Deichmans katalog og Trondheim har det til felles at Knut Hamsun Mysterier er emnet for postene.  *600  $aHamsun, Knut$d1859-1952$jn.$tMysterier – er det derfor man får treff? Postene som vises  i websøket til Bergen har Mysterier i 245$b  og ingen opplysninger om person her eller i 100.

Søkene i Bibsys, Mikromarc 2 og 3 returnerer treff både på verket og bøker om Hamsuns Mysterier.

I VuFind inneholder treffene alle utgavene av Hamsuns Mysterier i tillegg til litteratur om boka. VuFind er satt opp på en eksport av Deichmans katalog og dette søket burde gitt det samme resultatet.

Det er en enkel sak å avgrense trefflista i VuFind og holde oversikt over hvilke avgrensninger du har foretatt via fasettene under “Refine search”.

Finner systemet boka Blade runner er basert på?

Blade runner er basert på boka Do androids dream of electric sheep? av Philip K. Dick. Alle testbibliotek har boka, men finner websøket frem til boka dersom du søker på filmtittelen? (Alle bibliotekene har boka)

Søk i Deichmanske Blade runner : nei

bladerunner_dbi

Søk i Trondheim bibliotek Blade runner : nei

Søk i Bergen offentlig bibliotek Blade runner : nei

bladerunner_bob

Søk i Pode Blade runner : ja

Vufind Blade runner

Søk i Stavanger Blade runner : nei

Søk i Time Blade runner : nei

Søk i Bibsys Blade runner : ja

bladerunner_bibsys

Sammenligning:

Av testbibliotekene er det VuFind og Bibsys som finner frem til Do androids dream of electric sheep? Opplysningene om boka filmen er basert på står i 500 og 700-feltene – søker VuFind og Bibsys videre på opplysningene hentet herfra?

Da Vinci-koden; har biblioteket boka?

Du vil gjerne Dan Browns Da Vinci koden, men er ikke så flink til å bruke bindestrek -  hvordan blir treffene i de ulike katalogene?

Søk i Deichmanske bibliotekDa Vinci koden

Bibliofil har en strategi for null treff, men informasjonen og struktureringen av den er så omfattende og dårlig tilrettelagt at den forvirrer mer enn den er til hjelp.

Søkeordet som ga null treff er gjentatt, men ikke uthevet. Alternative skrivemåter (Da Vinci Code)  er også forslått, men forsvinner litt bak slå opp på “da” i registeret, osv. Et søk på Da Vinci Code gir treff på Da Vinci-koden og bruker burdes geleides rett hit.

Da vinci deichman

Bergen Da Vinci koden

Har de virkelig ikke Dan Browns bestselger i Bergen?

davinci_bob

Trondheim Da Vinci koden

Eller Trondheim?

Time bibliotek Da Vinci koden

Eller Time

Stavanger bibliotek Da Vinci koden

Puh! Stavanger har boka

solvberget_davinci

Bibsys Da Vinci koden

Høgskole- og universitetsbibliotekene har også boka.

Pode Da Vinci koden

VuFind finner også Da Vinci-koden.

Vufind Da vinci koden

Sammenligning:

Fraværet av en bindestrek i søk gir sluttbruker inntrykk av landets største bibliotek ikke har Da Vinci-koden. Er ikke dette en vanlig feilskriving fra brukerens side og bør ikke systemene skjønne dette?

Ut og stjæle hester

Muligheten til å avgrense på språk er antagelig viktig for sluttbruker av store bibliotek. Hvor enkelt er det å avgrense på språk og angre på avgrensningene du har gjort?

Søk i Deichmanske bibliotek på Ut og stjæle hester

språkavgrensning

Dersom du velger et språk må du bruke tilbakeknappen for å angre avgrensning og velger du et språk mister du oversikten over alle de andre språkene boka er utgitt på.

Søk i Stavanger biblbiotek Ut og stjæle hester

solvberget_petterson

Det er kun mulig å sortere på forfatter, tittel og år, det er ikke mulig å avgrense på språk fra trefflista. For å avgrense på språk må avansert brukes og sette språk som søkekriterie.

Søk i Pode Ut og stjæle hester

Vufind Petterson avgrens på språk

Her er det enkelt å filtrere på språk og holde oversikt over alle språk og andre filtreringskriterier.

Sammenligning

Det er mulig i Bibliofils websøk å avgrense søket på språk, men hvor enkelt er det å holde oversikt over avgrensningene som er gjort, evt. fjerne disse?

språkavgrensning

VuFind har en enkel og god løsning på dette – oversikten finner du øverst til høyre og med et klikk er valgene dine borte.

Vufind Petterson avgrens på språk

Aleph og Bibsys har ikke avgrensningsmuligheter i trefflista til det enkle søket.  Heller ikke Bibsys har mulighet til å avgrense på språk i det enkle søket (Søk på Ut og stjæle hester) Dette er litt rart med tanke på hvor mange språk både Bibsys og Stavanger har i samlingene sine.

solvberget_petterson

Kommentarer

Et svar på “Første erfaringer med VuFind”

  1. Asgeir Rekkavik
    February 10th, 2010 @ 15:17

    Deichmanske bibliotek har nå endret innstillingene i websøket, slik at søk av typen “Knut Hamsun Mysterier” omsider gir mer forventet treff. Det ødelegger eksemplet til Pode, men er forhåpentligvis til hjelp for lånerne.

Legg igjen en kommentar